Give me tips to get 5A

Assalamualaikum korang, please


please]] bagi Mimi tips untuk dpt 5A Mimi nak sangat dapat 5A MCAM korang ,
mesty best ckan kalau dapat 5A but Mimi yakin Mimi boleh dapat 5A ! .:) biar pun UPSR untuk tahun depan lama lagi Mimi tetep fikirkan macam mana la MIMI menjawab UPSR nnti tu ,, so
MIMI harap sangat tips2 yg baik untuk Mimi lakukan ajar berjaya insyaallah :) . 
Mimi x nak malu kan ibubapa Mimi semua org harap kan 5A kan ? hehuehu . ;) kepada yg DPT 5A @ 4A Baru2 Nie tahniah korang , korang Memang pandai . so bagi la Mimi tips sikit untuk dpt 5A macam korang tu :) Mimi pun nak dapaat ehhe  .. Sapa bagi tipsss nya ... ada hadiah tau ........but tips yg menarik k hehe. Mimi akan pilih Tips2 yg menarik baru Mimi bagi hadiah tu k :) 

7 Smiling Kids:

Fara Aina said...

Hehe. Akak dulu dapat 5A. Alhamdullilah sangat! :D serios nie. Hehe. Okeylah tips nak dapat 5A nie :
1) Kena solat 5 waktu
2) Ulangkaji matapelajaran yang lemah dulu, baru yang senang.
3) Selalu buat semakan soalan2 upsr tahun2 lepas.
4) selalu berdoa dan buat solat hajat.
5) Tawakkal! :))

Ni jelah ye. Hehe. Hope u dapat 5A ye!

Fatin Nabila said...

Dulu saya tak dapat 5A. Mungkin itu bukan rezeki saya. Btw , adik saya ambil UPSR jugak. Tapi dia belum ada persediaan. Mimi nak banyak ke sikit? Ok lah, akak bagi semua yang akak tau ok. Ni tipsnya :

- Ikhlas kan diri untuk belajar
- Beri tumpuan semasa dalam kelas
- Hormati guru dan ibu-bapa
- Jangan tinggal solat
- Selalu berdoa
- Tidak belajar sambil lewa (maksudnya tak belajar sambil tengok tv ataupun belajar sambil dengar lagu)
- Tawakkal kepada Allah SWT
- Belajar dekat tempat sunyi
- Sentiasa memegang buku di mana kita berada

Gudluck , Mimi.. Moga-2 Mimi dpt apa yg Mimi nk. Ameen..

Izzat ELFish said...

5A bukan datang kat kita tergolek macam bola sepak. kita kena berusaha nak daptakn ia. Dulu izzat dapat 4A1B. Menangis tak tentu hala rasanya boleh penuhkan satu baldi air mata tu. :)

Izzat takde tips yang bagus tapi apa yang izzat amalkan mase periksa UPSR haritu,
1. Izzat buat latihan tubi. Suruh mak beli buku latihan pastu jawab atas kertas. thn semak jawapan. kalau salah investigate kenapa salah.
2. Sebelum periksa tu sebagusnya pergi mintak maaf dengan cikgu. mintak restu. tak kire cikgu tu mengajar kita atau tak.
Yang lain tu seperti apa yang Fara Aina komen dekat atas. Amalkan. InsyaAllah mimi dapat 5a's.

All the best :)

Fatin Nabila said...

Eh adik , akak tertinggal satu lagi tips untuk dapat kan 5A UPSR

- Buat yang mana penting dulu (contohnya , peperiksaan dmulakan pd mnggu dpn. Yang tu sangat penting. Peperiksaan d'mlakan blan dpan. Yang tu x penting mana. Balas meseg kat FB. Yang tu x pnting lansung

Gudluck ^_^..

Mr. Doctor said...

Assalamualaikum Mimi. MD pun bukannya pandai sangat. Tapi alhamdulillah dulu dapat la merasa 5A tu. Tips? Nak kata tips study tu bukan la tips ni untuk cara untuk berjaya.

1. Dekatkan diri dengan Allah. Kalau boleh bertahajud selalu kepadaNya. Bangun qiyamullail. Jangan malas.
2. Everyday yang ada exam jangan lupa puasa ya. Cari keberkatan.
3. Mintak restu ibu bapa & guru-guru. Jangan malu pulak. Mintak halal ilmu yang diorang beri and mintak maaf kalau ada buat salah.
4. Nak tau apa MD buat masa nak peksa? MD cari cikgu2 yang ajar MD suruh tulis kata2 semangat kat MD. Seriously, it will make you more motivated. Parents pun MD paksa. hehe

Well, tu ja kot. Gudluck. Oh wait, you don't need luck. Coz your the best.

Mr. Doctor said...

Qiyamullail ialah bngun malam untuk beribadah kpd allah. waktu ni dikatakan wktu yg paling hampir dengan allah. sebab tak ramai yang mampu buat. nabi tak pernah tinggal qiyamullail. Mimi bangun la pukul 3-4 pagi, sembahyang hajat mintak kat allah kejayaan. Inshaallah, kejayaan pasti milik mimi. Nak tau lagi pasal qiyamullail, dan solat2 yang dibuat waktu tu boleh search kat google ya.. assalamualaikum

Izz_Zaty said...

Assalamualaikum kak mimi. walaupun sofie belum lagi sampai UPSR ni, tapi abg sofie pernah dpat 5A :)) so, tips ni lah yg dpat sofie bgi ya.

- Jangan tinggal solat ( solat 5 waktu )

- Belajar rajin-2. jangan malas!

- Buat rujukan. jangan ber-kaple atau apa-2 yg mengganggu seminggu sebelum UPSR

- jangan belajar sambil lewa

- minta restu dari ibu bapa dan guru .

- tawakkal

- solat hajat.

okaylahh, semoga tips ni membantu. assalamualikum ^_^